لوگو ۸ و پروژه های هوشمندسازی (BMS)

استفاده از لوگو ۸ در BMS

پروتکل KNX یکی از متداول‌ترین شبکه‌های ارتباطی در BMS است. توسط ماژول CMK200 می‌توان از لوگو ۸ در BMS استفاده کرد.


معرفی پروتکل KNX و  ماژول CMK2000

کنترلر لوگو ۸، امکانی را مهیا نموده است که با استفاده از آن می‌توان به‌سادگی در هوشمند سازی ساختمان‌ها و پروژه‌های خانه هوشمند از این کنترلر استفاده کرد. توسط ماژول افزایشی CMK2000 می‌توان با تجهیزات تولیدشده توسط سایر سازندگان در حوزه هوشمند سازی ساختمان‌ها و از طریق پروتکل KNX ارتباط برقرار نمود.

گستردگی KNX در BMS
امکانات موجود در هوشمند سازی

 

معرفی پروتکل KNX

پروتکل KNX ، سیستم ارتباطات و کنترل هوشمند ساختمان می‌باشد که از فناوری اطلاعات برای مرتبط نمودن تجهیزاتی مانند سنسورها، عملگرها، کنترلرها، ترمینال‌های اجرایی و مانیتورها استفاده می‌کند.

این پروتکل نمونه یک پروتکل باز، استاندارد و توزیع‌شده می‌باشد که انجمن KNX  در سال ۱۹۹۰ توسط شرکت‌های بزرگ و مطرح اروپای غربی جهت نظارت بر اجرای صحیح و درست استاندارد KNX  تأسیس شد. فناوری KNX در تأسیسات برقی برای پیاده‌سازی سناریوها و فرآیندهای اتوماسیون در ساختمان‌ها، طراحی و مورداستفاده قرار می‌گیرد.

راحتی و آسایش ، افزایش ایمنی، کاهش هزینه‌های مصرف انرژی از مهم‌ترین عوامل در افزایش روز افزون استفاده از تجهیزات اتوماسیون در هوشمند سازی منازل و مراکز اداری می‌باشد.

تجهیزاتی که در شبکه KNX استفاده می‌شوند:

  1. سنسورها شامل سنسورهای روشنایی، آشکارسازی حرکت و میکرو سویچ‌ها
  2. عملگرها شامل رله‌ها، دیمرها و موتورها
  3. تجهیزات کنترلی مانند ترموستات‌ها
  4. تجهیزات اجرایی و مانیتورینگ مانند کنترل پانل‌ها و HMI

 

دیاگرام شبکه KNX برای استفاده در هوشمندسازی و BMS
دیاگرام شبکه KNX

بستر‌های ارتباطی پروتکل  KNX

بستر‌های ارتباطی متفاوتی برای پروتکل  KNX استفاده می‌گردد:

– زوج به هم تابیده (TP0) : این بستر از Bati BUS گرفته‌شده و بیشتر در فرانسه کاربرد دارد. امروزه اکثر سازندگان از TP1 استفاده می‌کنند.

– زوج به هم تابیده (TP1) : این بستر از EIB گرفته‌شده و بیشتر از ۹۰٪ محصولات فعلی KNX بر این مبنا تولیدشده‌اند. در TP1، انتقال باکیفیت بالا و قیمت پایین انجام می‌گیرد. توپولوژی TP1  بسیار انعطاف‌پذیر است و می‌تواند انواع آرایش‌های خطی ، ستاره‌ای ، درختی یا تلفیقی از آن‌ها را پیاده‌سازی کرد.  برای انتقال فیزیکی اطلاعات ، از یک سیگنال کد شده در باند پایه متقارن با نرخ انتقال ۹۶۰۰ بیت بر ثانیه استفاده می‌گردد. تجهیزاتی که به TP1 متصل می‌شوند می‌توانند از طریق BUS اصلی تغذیه شوند.

– سیم برق (PL110): این بستر ارتباطی نیز برگرفته از EIB می‌باشد. امروزه کارخانه‌های کمی در تولید محصولات خود از  PL110 استفاده می‌کنند. نرخ انتقال سیگنال‌های اطلاعات ۱۲۰۰ بیت بر ثانیه می‌باشد.

– سیم برق (PL132):  این بستر از EHS گرفته‌شده‌است و نرخ انتقال اطلاعات در آن، ۲۴۰۰ بیت بر ثانیه می‌باشد. در حال حاضر محصولی با این استاندارد وجود ندارد .

 – امواج رادیویی (RF): این بستری جدید در خانواده KNX  می‌باشد. هم‌اکنون تولید‌کنندگان کمی از این استاندارد استفاده می‌کنند ولی پیش‌بینی می‌شود در آینده‌ای نزدیک، بسیاری از تولید‌کنندگان به این بستر روی‌آورند. KNX RF از امواج رادیویی با فرکانس مرکزی ۸۶۸٫۳۰ مگاهرتز ، مدوله‌شده و با نرخ اطلاعاتی ۱۶۳۸۴ بیت بر ثانیه استفاده می‌نماید.

-پروتکل اِترنت (KNX net /IP): اخیراً این بستر نیز به‌عنوان یکی از بستر‌های KNX معرفی‌شده و انتظار می‌رود در آینده KNX ، به یکی از مهم‌ترین بستر‌های انتقال اطلاعات تبدیل شود.

 

 

ETSS ، نام نرم‌افزاری است که انجمن بین‌المللی KNX، جهت برنامه‌ریزی و پیکره‌بندی قطعات و تجهیزات این پروتکل، طراحی و ارائه نموده است.

نمایی از نرم افزار ETSS مورد استفاده در BMS

تجهیزات در شبکه KNX می‌تواند به سه حالت مورداستفاده قرار گیرند:

  • وضعیت اتوماتیک (A-Mode) : این تجهیزات به‌صورت خودکار، خود را برنامه‌ریزی می‌نمایند و طراحی‌شده‌اند تا کاربران نهایی خرید و نصب آن را انجام دهند.
  • وضعیت نصب ساده (E-Mode) : این تجهیزات نیاز به آموزش‌های ابتدایی برای نصب دارند. رفتار آن‌ها از پیش برنامه‌ریزی‌شده است. با این وجود پارامترهای قابل برنامه‌ریزی نیز دارند که متناسب با نیاز کاربر تعریف می‌گردند.
  • وضعیت نصب سیستمی (S-Mode) : تجهیزاتی هستند که در ساخت سیستم‌های اتوماسیون سفارشی استفاده می‌شوند. این تجهیزات هیچ پیش‌فرض اولیه‌ای نداشته و بایستی توسط تکنسین‌های مجرب نصب و برنامه‌ریزی شوند.

بنابراین به‌طورکلی ، استاندارد KNX، یک استاندارد لایه باز است که امکان استفاده از تجهیزات برندهای مختلف در زمینه هوشمند سازی ساختمان‌ها را در کنار یکدیگر فراهم می‌آورد. کنترل روشنایی ، کنترل تهویه مطبوع(سرمایش-گرمایش و گرمایش از کف)، کنترل پرده و کرکره‌های برقی، کنترل سیستم صوتی، کنترل امنیت و تردد، کنترل از راه دور (ریموت کنترل، تلفن، اینترنت و شبکه)، کنترل مرکزی توسط رایانه  با استفاده از نرم‌افزارهای گرافیکی یا نمایشگرهای Touch Panel و سیستم‌های مدیریت انرژی، از جمله قابلیت‌های قابل پیاده‌سازی تحت این پروتکل است.

شرکت زیمنس نیز به‌عنوان یکی از معتبرترین شرکت‌های جهان در حوزه سیستم‌های اتوماسیون، اقدام به تولید محصولی بنام CMK2000  جهت استفاده از لوگو ۸ در BMS و اتصال به KNX نموده است. بدین ترتیب این کنترلر قادر است به‌سادگی در شبکه KNX مورداستفاده قرار گیرد و به تبادل اطلاعات با سایر تجهیزات نصب‌شده بپردازد . همچنین می‌تواند وظیفه کنترل کلیه محرک‌ها و خروجی‌ها در شبکه را بر عهده گیرد .

 

اتصال لوگو به شبکه KNX

 

راهنمای نصب و تنظیمات ماژول CMK2000 را می توانید از طریق لینک روبرو دانلود نمایید: 

در ویدیوی زیر با ظاهر و ورودی و خروجی های این ماژول بیشتر آشنا خواهید شد:

 

 

جمع‌بندی: همانطور که بررسی کردیم، توسط ماژول CMK200 می‌توان از لوگو ۸ در BMS استفاده کرد. تلاش کردیم تا همه نکات را مرحله به مرحله بررسی کنیم. اگر ابهامی وجود دارد، لطفا در بخش دیدگاه مطرح کنید تا این آموزش را تکمیل‌تر کنیم.


منابع:

  • Simaticsupport.ir
  • دانستنی های برق
  • industry.siemens.com

یک دیدگاه در نوشته “استفاده از لوگو ۸ در BMS

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج − پنج =

X