چراغ سیگنال یا لامپ سیگنال بهعنوان یک تجهیز هشداردهنده در تابلو برق استفاده میشود. هر چراغ سیگنال از یک بدنه پلاستیکی، یک درپوش رنگی و یک لامپ تشکیلشده است. لامپ در نمونههای قدیمی بهصورت لامپ رشتهای و در نمونههای جدید لامپ LED است. بدنه پلاستیکی همانند پیچ طراحی مشود که توسط مهره روی در تابلو برق یا بدنه ماشینآلات صنعتی نصب میگردد. ولتاژ کار آنها از ۳ ولت تا 380 ولت است. درپوش رنگی باعث تغییر رنگ چراغ سیگنال در زمان روشن شدن خواهد شد و در رنگهای سفید، آبی، قرمز، زرد و سبز تولید میشوند، که هر رنگ معنای خاصی دارد.
در تصویر زیر بخشهای مختلف این قطعه را مشاهده میکنید:
کاربردهای چراغ سیگنال:
در هرجایی که بخواهیم، تنها بهصورت یک سیگنال رنگی، بود یا نبود سیگنالی را نمایش دهیم، یا بهعبارتی وقوع تغییر در مدار را با آلارم نوری نمایش دهیم، میتوانیم از لامپ سیگنال استفاده کنیم. مانند:
- نمایش وجود یا عدم وجود برق
- قطع یا وصل بودن کلید
- وارد مدار شدن خازن به مدار
- نمایش تریپ یا فالت
- و …
روشن شدن هر یک از این چراغها روی درب تابلو، بیانگر علامت و اخطاری برای اپراتور هستند.
استاندارد رنگ چراغ سیگنال:
مانند همه تجهیزات برق صنعتی، برای استفاده از این تجهیز نیز باید استانداردهایی را رعایت کرد تا اپراتور در زمان استفاده از دستگاه دچار اشتباه نشود. معمولا در زمان ساخت تابلو برق، از پنج رنگ سبز، قرمز، زرد، آبی و سفید برای نمایشگرهای درب تابلو استفاده میشود، که کاربرد آنها به قرار زیر است:
- چراغ سیگنال سبز: برای نمایش وضعیت عادی (Safe)و نرمال سیستم، آماده به کارت یا استارت از این رنگ استفاده میشود.
- چراغ سیگنال قرمز:برای نمایش وضعیت خطر یا حالت غیرعادی (Danger) از این رنگ استفاده میشود.
- چراغ سیگنال زرد: برای نمایش وضعیت هشدار (Warning) از این رنگ استفاده میشود.
- چراغ سیگنال آبی: برای نمایش وضعیتی خارج از سه وضعیت بالا و بیشتر برای مواقعی که نیاز به اقدامی از سمت اپراتور باشد، استفاده میشود.
- چراغ سیگنال سفید: بیشتر در زمانهایی که فقط جنبه نمایشی دارد و نیاز به اقدامی خاص از سمت اپراتور نیست یا توجه و عدم توجه به آن مشکلی برای سیستم ایجاد نمیکند از این رنگ استفاده میشود. مثلاً در زمان فعال شدن تغذیه DC در مدار یا فعال شدن یک دستگاه
برای نمایش سهفاز با توجه به استاندارد کاری از رنگهای قرمز، زرد، آبی یا رنگهای قرمز، زرد و سبز، کنار هم استفاده میشود.
در کلیپ زیر که به همت تیم مثلث زرد تهیه شده است، میتوانید جمعبندی این مقاله را مشاهده کنید: