در این مقاله ابتدا شرح مختصری از شرکت فیندر بیان میگردد و پسازآن به تفضیل در مورد راهنمای انتخاب رله فیندر و نحوه سیمبندی آن صحبت خواهیم کرد.
معرفی شرکت فیندر
شرکت فیندر باهدف تولید رلههای صنعتی در سال ۱۹۵۴ تأسیس گردید. ساخت اولین رله در این شرکت به ۵ سال قبل از تأسیس آن یعنی سال ۱۹۴۹ بازمیگردد. از آن سال تاکنون فیندر بیش از ۱۲٫۵۰۰ کالا در زمینههای صنعتی و هوشمند سازی تولید نموده است و در همه قارهها و اکثر کشورهای مهم صنعتی دنیا، نمایندگی مستقیم فروش دارد. ازآنجاییکه پرمصرفترین محصول شرکت فیندر در ایران رله میباشد، لذا در این مقاله قصد داریم تا مهمترین خانوادههای رله فیندر را معرفی نماییم. در ویدیوی زیر با تاریخچه شرکت فیندر آشنا میشوید:
راهنمای انتخاب رله فیندر:
رله فیندر سری ۳۸۵۱
سری۳۸ از خانواده فیندر جزو رلههای فوق باریک یا اصطلاحاً رله PLC است. حداکثر جریان خروجی این رلهها ۶ آمپر است. سوکت این سری ۹۳.۰۱ است.
نقشه رله فیندر سری ۳۸۵۱
در این سری ورودیها در یک سمت و خروجیها در سمت دیگر است. در کنار سوکت لیبل جهت راهنمایی و نصب اسان هک شده است. جهت مشاهده در سایز بزرگتر، روی عکس کلیک کنید.
رله فیندر سری ۳۹۱۱
سری۳۹ از خانواده فیندر جزو رلههای فوق باریک یا اصطلاحاً رله PLC است. دو تفاوت عمده سری ۳۹ و ۳۸ عبارتاند از:
- بوبین رلههای سری ۳۹ قابلیت تحریک با هر دو ولتاژ AC و DC را دارند؛ این در حالی است که سری ۳۸ تنها با ولتاژ DC تحریک میشود.
- سری ۳۹ نیاز به تابلویی با عمق بیشتر دارد.
رله فیندر سری ۴۰۶۱ و ۴۰۵۲
سری ۴۰۶۱، تککنتاکت ۱۶ آمپر و سری ۴۰۵۲ دو کنتاکت ۸ آمپر است. سری ۴۰۶۱ شامل دو زیر خانواده ۴۰۶۱۷ ( رلههای بوبین حساس) و ۴۰۶۱۹ ( رلههای بوبین برای کاربردهای معمول) میباشد. شکل ظاهری این دو سری کاملا مشابه یکدیگر است و تنها تفاوت آنها در کنتاکت خروجی است. توجه: جریانهای ۱۶ و ۸آمپر بالا مربوط به بار اهمی است و چنانچه بار از نوع سلفی (مانند بار موتوری) یا خازنی (مانند روشنایی) است جریانها به ترتیب به ۳ و ۱.۵ آمپر افت میکند. یعنی با رله ۴۰۶۱ حداکثر میتوان یک موتور با جریان نامی ۳ آمپر را راهاندازی کرد. این خانواده از فیندر را میتوان با استفاده از سوکت های ۹۵۰۵ در تابلو نصب نمود.این محصول در بازار به نام “رله شیشهای فیندر” نیز معروف میباشد.
- سوکت SPA9505 دارای نگهدارنده پلاستیکی است و زیبایی ظاهری بیشتری نسب به SMA9505 دارد ولی اندکی گرانتر است.
- سوکت SMA9505 دارای نگهدارنده فلزی بوده و ارزانتر از SPA9505 است.
نقشه رله فیندر سری ۴۰۶۱ و سوکت ۹۵۰۵
نحوه سیمبندی رله فیندر سری ۴۰۶۱ مطابق تصویر زیر است. پایههای A1/A2 به عنوان ورودی بوده و باید ولتاژ تحریک رله به این پایهها اعمال گردد. برای رلههای تک کنتاکت ۴۰۶۱ میتوان از هر یک از خروجیهای COM,NO,NC استفاده کرد به شرط آنکه جریان مورد نیاز بار متصل به خروجی کمتر از ۶ آمپر باشد. توجه: اگر جریان خروجی بیش از ۶ آمپر است، باید پایه ۱۱به۲۱، ۱۴به۲۴ و ۱۲به۲۲ جامپر شود. جهت مشاهده در سایز بزرگتر، روی عکس کلیک کنید.
نقشه رله فیندر سری ۴۰۵۲ و سوکت ۹۵۰۵
نحوه سیمبندی رله فیندر سری ۴۰۵۲ در ورودی همانند ۴۰۶۱ است و باید ولتاژ تحریک رله به پایههای A1/A2 اعمال گردد. از سوکت ۹۵۰۵ میتوان برای اتصال رلههای دو کنتاکت نیز استفاده کرد. برای رلههای دو کنتاکت ۴۰۵۲ باید خروجیهای COM,NO,NC جداگانه سیمبندی گردد و دقت شود که حداکثر جریان بار میتواند ۸آمپر باشد. جهت مشاهده در سایز بزرگتر، روی عکس کلیک کنید. سری ۴۰۶۱ را عموماً در خروجیهای PLC نیز استفاده میکنند.بزرگترین نقص سوکتهای ۹۵۰۵، عدم داشتن نشانگر LED و دیود محافظ هرزگرد میباشد، که البته با صرف هزینهای نسبتاً بالا ( بیش از قیمت خود رله) میتوان این ماژول را جداگانه تهیه و نصب نمود. برای کاهش هزینه و راحتی سیمکشی، کوشا الکترونیک البرز اقدام به تولید رله برد فیندر نموده است. ازجمله ویژگیهای این محصول میتوان به دارا بودن نشانگر LED و دیود محافظ هرزگرد، دارای سر مشترک در ورودی جهت کاهش حجم سیمکشی،روکش رزین روی برد اشاره نمود. همچنین علاوه بر قابل تعویض بودن رلهها، خود رله برد را نیز به علت دارا بودن ترمینالهای جداشونده در کسری از دقیقه تعویض نمود. هم اکنون این محصول در مدل های ۱۲ و 24 ولت تولید میشود.
رله فیندر سری ۵۵۳۲
سری ۵۵۳۲، ۲ کنتاکت ۱۰ آمپر بوده و کنتاکت آنها روکش شده با آلیاژ نیکل-نقره میباشد.بستهبندی خانواده ۵۵۳۲ بهصورت ۸ پایه خطی ( پایه سوکتی) میباشد. این خانواده از رله فیندر علاوه بر دارا بودن نشانگرLED دارای فلگ مکانیکی و دکمه تست قفل شونده نیز میباشند. بوبین این رلهها بسته به مدل، همه ولتاژهای ۱۲، ۲۴ ولت DC و ۲۴، ۱۱۰ و ۲۲۰ ولت AC را پشتیبانی میکند. این رلهها به نامهای “رله فیندر دو کنتاکت” و “رله کمکی ۱۰آمپر” نیز در بازار نامیده میشوند. رله فیندر ۵۵۳۲ را از طریق سوکت ۹۴۸۲ قابل نصب روی ریل تابلو میباشد.
نقشه رله فیندر سری ۵۵۳۲ و سوکت ۹۴۸۲
در سوکت ۹۴۸۲، ورودی تحریک بوبین در بالای سوکت قرار دارد و کنتاکتهای خروجی در سمت چپ و راست قرار گرفتهاند. جهت مشاهده در سایز بزرگتر، روی عکس کلیک کنید.
رله فیندر سری ۵۵۳۳
سری ۵۵۳۳، ۳ کنتاکت ۱۰ آمپر بوده و کنتاکت آنها مانند دیگر مدلها با آلیاژ نیکل-نقره روکش شده است.بستهبندی خانواده ۵۵۳۳ بهصورت ۱۱ پایه خطی ( پایه سوکتی) میباشد. این خانواده از رله فیندر علاوه بر دارا بودن نشانگرLED دارای فلگ مکانیکی و دکمه تست قفل شونده نیز میباشند. بوبین این رلهها بسته به مدل همه ولتاژهای ۱۲، ۲۴ ولت DC و ۲۴، ۱۱۰ و ۲۲۰ ولت AC را پشتیبانی میکند. این رلهها به نامهای “رله فیندر سه کنتاکت” و “رله کمکی ۱۰آمپر” یا “رله صنعتی فیندر” نیز در بازار نامیده میشوند. رله ۵۵۳۳ را از طریق سوکت ۹۴۷۳ قابلنصب روی ریل تابلو میباشد.
نقشه رله فیندر سری ۵۵۳۳ و سوکت ۹۴۷۳
در سوکت ۹۴۷۳ که مخصوص رلههای ۳کنتاکت فیندر طراحی شده است، بوبین و پایههای COM در بالای سوکت تعبیه شدهاند و پایههای NO و NC در پایین سوکت هستند.جهت مشاهده در سایز بزرگتر، روی عکس کلیک کنید.
رله فیندر سری ۵۵۳۴
سری ۵۵۳۴، ۴ کنتاکت ۷ آمپر بوده و با کنتاکت هایی روکش شده با آلیاژ نیکل-نقره میباشد .بستهبندی خانواده ۵۵۳۴ بهصورت ۱۴ پایه خطی ( پایه سوکتی) میباشد. این خانواده از رله فیندر همانند سریهای ۵۵۳۲ و ۵۵۳۳ دارای نشانگرLED ، فلگ مکانیکی و دکمه تست قفل شونده میباشند. بوبین این رلهها بسته به مدل همه ولتاژهای ۱۲، ۲۴ ولت DC و ۲۴، ۱۱۰ و ۲۲۰ ولت AC را پشتیبانی میکند. این رلهها به نامهای “رله فیندر چهار کنتاکت” یا “رله صنعتی” نیز در بازار نامیده میشوند. رله ۵۵۴۳ را از طریق سوکت ۹۴۸۴ قابلنصب روی ریل تابلو میباشد.
نقشه رله فیندر سری ۵۵۴۳ و سوکت ۹۴۸۴
در سوکت ۹۴۸۴ همانند ۹۴۷۳، پایههای ورودی بوبین و ۴ پایه COM در بالای سوکت قرار گرفته و پایههای NO و NC در پایین سوکت هستند. جهت مشاهده در سایز بزرگتر، روی عکس کلیک کنید.
سری ۶۰۱۲
سری ۶۰۱۲، ۲ کنتاکت ۱۰ آمپر بوده و با کنتاکت هایی روکش شده با آلیاژ نیکل-نقره میباشد .بستهبندی خانواده ۶۰۱۲ بهصورت ۸ پایه گرد ( پایه پینی) میباشد. عمده تفاوت سری ۶۰ با سری ۵۵ نداشتن نشانگر LED میباشد، منتها فلگ مکانیکی و دکمه تست قفل شونده را دارند. بوبین این رلهها بسته به مدل همه ولتاژهای ۱۲، ۲۴ ولت DC و ۲۴، ۱۱۰ و ۲۲۰ ولت AC را پشتیبانی میکند. این رله به نام “رله فیندر پایه گرد” نیز نامیده میشوند. رله فیندر ۴۳ را از طریق سوکت ۹۰۲۲ قابلنصب روی ریل تابلو میباشد.
نقشه رله فیندر سری ۶۰۱۲ و سوکت ۹۰۲۲
در سوکت ۹۰۲۳، پایههای ورودی بوبین و ۲ پایه COM در بالای سوکت قرار گرفته و پایههای NO و NC در پایین سوکت هستند( پایههای ۱۱،۱۲ و ۱۴ مربوط به کنتاکت اول و پایههای ۳۱،۳۲ و ۳۴ مربوط به کنتاکت دوم هستند). جهت مشاهده در سایز بزرگتر، روی عکس کلیک کنید.
سری ۶۰۱۳
سری ۶۰۱۳، ۳ کنتاکت ۱۰ آمپر بوده و با کنتاکت های روکش شده با آلیاژ نیکل-نقره میباشد .بستهبندی خانواده ۶۰۱۳ بهصورت ۱۱ پایه گرد ( پایه پینی) میباشد. ۶۰۱۲ فاقد نشانگر LED میباشد، منتها فلگ مکانیکی و دکمه تست را دارد. بوبین این رلهها بسته به مدل همه ولتاژهای ۱۲، ۲۴ ولت DC و ۲۴، ۱۱۰ و ۲۲۰ ولت AC را پشتیبانی میکند. این رلهها به نامهای “رله فیندر پایه گرد” و “رله فیندر ۳ کنتاکت پایه گرد” نیز نامیده میشوند. رله ۶۰۱۳ را از طریق سوکت ۹۰۲۳ قابلنصب روی ریل تابلو میباشد.
نقشه رله فیندر 11 پایه سری ۶۰۱۳ و سوکت ۹۰۲۳
در سوکت ۹۰۲۳، پایههای ۱۱،۱۲ و ۱۴ مربوط به کنتاکت ۱، پایههای ۲۱،۲۲ و ۲۴ مربوط به کنتاکت ۲ و پایههای ۳۱،۳۲ و ۳۴ مربوط به کنتاکت ۳ هستند. جهت مشاهده در سایز بزرگتر، روی عکس کلیک کنید.
در این مقاله در مورد راهنمای انتخاب رله فیندر، نحوه سیمبندی و نقشه رله فیندر، مدلهای مختلف صحبت کردیم. خوشحال میشیم تجربیات خودتون رو در بخش دیدگاه با ما و دیگر همکاران به اشتراک بگذارید.
یک پاسخ
با سپاس از مجموعه توانمند ودانا کوشا الکتریک بسیار عالی و کاربردی