کنتاکتور کمکی (تیغه کمکی کنتاکتور) تجهیزی است که بهصورت جداگانه به کنتاکتور متصل میشود و برای استفاده در مدار فرمان کاربرد دارد. کنتاکتور معمولاً تا 600 آمپر یا حتی بالاتر را تحمل میکند و از آن در مدار قدرت استفاده میشود ولی کنتاکتور کمکی برای جریانهای حداکثر 6 آمپر طراحیشده است. با قطع و وصل شدن کنتاکتور، تیغههای کمکی هم حرکت میکنند و تغییر وضعیت میدهند. عملکرد تیغه کمکی به این صورت است که با تحریک کنتاکتور توسط ترمینالهای A1 و A2، تیغههایی که در حالت عادی NC (بسته) هستند، باز میشوند و تیغههایی که NO(باز) هستند، بسته میشوند.
این نکته را در نظر داشته باشید که روی بسیاری از مدلهای کنتاکتور، یک کنتاکت کمکی طراحیشده است. تصویر زیر یک نمونه کنتاکت چنت را مشاهده میکنید که علاوه بر کنتاکتهای اصلی یک عدد کنتاکت کمکی No نیز دارد:
در تصویر زیر نمونهای از کنتاکتور کمکی اشنایدر را مشاهده میکنید:
مطابق تصویر سمت راست، ترمینالها عبارتاند از:
- 53NO و 54NO
- 61NC و 62NC
در حالت عادی، که برق به بوبین کنتاکتور وصل نیست و کنتاکتور تحریک نشده ترمینالهای 53NO و 54NO از هم قطع و ترمینالهای 61NC و 62NC به هم وصل هستند.
وقتی کنتاکتور تحریک میشود، تیغهها نیز، تغییر حالت میدهند و ترمینالهای 53NO و 54NO به هم متصل میشوندو ترمینالهای 61NC و 62NC اتصالشان قطع میشود.
کنتاکتور کمکی در انواع نصب از جلو، نصب از بغل یا نصب از بالا تولید میشوند. در تصویر زیر دو نمونه نصب تیغه کمکی از کنار و جلو را مشاهده میکنید:
کاربرد کنتاکتور کمکی
بیشترین موارد استفاده از این تیغههای کمکی در طراحی مدار فرمان در برق صنعتی یا اتوماسیون صنعتی، مثلاً بهعنوان تیغه خودنگهدار یا اتصال به PLC بهعنوان فیدبک سیستم نام برد.
در کلیپ زیر نحوه عملکرد تیغه کمکی رامشاهده خواهید کرد:
در فیلم زیر نحوه نصب کنتاکتور کمکی از بغل را مشاهده خواهید کرد:
و در آخرین کلیپ، نحوه اتصال کنتاکت کمکی از بالا در کنتاکتور اشنایدر را مشاهده خواهید کرد:
۲ پاسخ
عالی در باره اینورتر برنامه اموزشی دارید؟ ــــ ممنون
آموزش نصب چندین برند رو در بخش مقالات داریم